22 Ocak 2009 Perşembe

ALLAH KEM GÖZLERDEN KORUSUN

Niye bu başlıgı attım biliyormusunuz ,ben bu gün bir şok yaşadım arkadaşlar.kantara bakmak için gitmiştim ama kantardaki kovanda yavru görünce ,havanın güzelligini fırsat bilip digerlerinede baktım.
Açtıgım kovanda kapalı yavru,açık pupa ve günlük yumurta vardı,sevındım ama korku dolu bir sevinme idi.

Bu çerçevenin avuç içi kadar kapalı yavrusu var,kenarlarda günlük yumurta var.


Başka bir kovanın çerçevesi,buda aynı kapalı yavru ve açık yavru günlük yumurta.




Bu o çerçevelerden birisinin yakından çekilmişi,herşey ayan beyan gözüküyor.





polen getiren arı,dikkat ettim koyu kırmızı polen getiriyorlar,ne poleni oldugunu bilmiyorum,çigdem degil yalnız onu biliyorum.




Buda başka bir kovanın polen getiren arısı.




Benim bulundugum yer Bozüyük,rakım burada 751 metredir.arılarımın oldugu yer Bilecik Bekdemir köyünün arazisidir orada ki rakım görüldüğü gibi,altimetre 425 metre yi göstermekte.



Bu gün arılıgımdaki hava sıcaklıgı 17 C' idi .arılarımın 15 tanesine açıp bakabildim,hepsindede durum aynı idi,bu beni korkutuyor.Çünki ben bu arazıde 13 yıldır kışlatıyorum arılarımı,şu an gördüklerimi ben şubat sonu mart başında görüyordum.
Bana göre sebebi,invert şurup.(bunu kimseyi yermek için söylemiyorum) kim nederse desin kasım ayının ortasında yavru çıkan yerleri ınvert şurupla doldurdu arı.

Kovan kışa 6 çerçeve girmişse,4 çerçevede yavru var.kışa 5 çerçeve girmişse 3 çerçevede yavru var daha dogrusu kışa giriş çerçevesinin 2 eksigi çerçevede yavru var. kenarlarda bal kemerleri duruyor ama bu arılar şerbet ister yakın zamanda ne dersiniz??????


ALLAH HEPİMİZİN YARDIMCISI OLSUN...

3 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sadettin abi bak fazla konuşma invert kadar başına taş düşecek.

Arılarda yavru olması bence invertle alakalı degil.Bu mevsimde 18 dereceleri görüyoruz.Ben böyle giden havalardan sonra kara kışın geriye geldigini bilirim.Bu durum aslında çok riziko içeriyor.
İnvertin artıları şu arılar kolay işleyebiliyor benim görüşüm tabiki.İkincisi içinde polen olmadığı için arılar hepsini enerjiye dönüştürüp dışkılama ihtiyacına gerek kalmıyor.Arı zayıf olsada gözlerdeki açık şurup ekşimiyor ve dpolayısı ilede bozulmuyor.Birde normal şurup verildiğinde arı bunu işlemek için vucudundan bir şeyler katarken ömrünü kısaltıyor,arının midesindeki yaptığı işi biz dışarda asitle yapıyoruz.Bunlar şimdilik benim gözlemlerimdir.Bakalım ilerde ne olacak,Avrupa bunu kullanıyor,Almanya'daki kullanılan invert şurup Fransa'dan ital ediliyor.

İnşallah kayıpsız herkes bahara çıkar diye temenni ediyorum.Kal sağlıcakla.

yalovalı arıcı dedi ki...

haber başlığını tekrarlayalım allah nazardan saklasın.2009 çok dikkatli olmamızı gerektirecek gibi bu mevsimde bu derecede yavru olması iyimi kötümü olacak ilerleyen haftalarda göreceğiz temennimiz inşallah iyi yönde olması

haberin sonunuda tekrarlayalım

ALLAH HEPİMİZİN YARDIMCISI OLSUN...

İlhami Uyar dedi ki...

Sadettin bey umarım hiçbirimizin başına düşündükleriniz gelmez,mevsim özellikleri itibarıyla dengesizlikler olunca arılarında programı şaşıyor,tıpkı meyvaların eylül ayında erik vermeleri gibi,kendi yöremiz itibarıyla şubat ayıda normal seyrinde giderse olumsuzlık yaşamayız inancındayım,tüm arıcılarımızın beklentilerinin gerçekleşmesi dileklerimle,hoşca kalın.